Quantcast
Channel: MTW RO - Training cu rezultate

Cum să creezi emoții spunând povești cu vorbe meșteșugite – curs de story-telling, 23 octombrie, București

0
0

Workshop practic de story-telling, foarte interactiv, cu o componentă de comunicare cotidiană și una aplicată pentru afaceri, despre cuvinte și semnificații și despre felul în care le puteți folosi în întâlniri, ședințe, conferințe sau conversații 1:1, ca să îmbrăcați ideile în „poveste”.  Diferențiatorul acestui curs este abordarea din perspectiva cuvintelor potrivite, în care exercițiile și scenariile de lucru vizează mai ales felul în care le puteți alege și pune în slujba voastră. Veți vedea, de asemenea, cum sensul „poveștii” pe care o aveți de spus se schimbă după cum vă alegeți vorbele sau cum un cuvânt poate schimba o idee. Cu toții știm să vorbim, însă arta convingerii prin cuvinte este mai mult decât atât. Limbajul înseamnă, deopotrivă, convenție și interpretare, iar cei care stăpânesc acest „cod” îl pot decripta corect și folosi eficient. Experimentând „povestitul”, vă veți descoperi pe voi, înainte de a-i cuceri pe ceilalți.

Workshopul în sine este conceput ca o poveste, pe care o spun chiar participanții. Ei vor trece prin câteva „probe” pe care trebuie să le depășească folosind forța cuvintelor, a tensiunii din propria poveste, a personajelor și deznodământului. Vom urmări faptele, emoțiile, ritmul, și ce anume le-a generat. Din agendă: obiectivul, publicul, subiectul poveștii, personajele, cadrul, etapele, dezvoltarea intrigii și potențarea punctului culminant și a deznodământului, livrarea poveștii. Sinonimii, antonimii, polisemantism. Metaforele și alte figuri de stil. Imagini în cuvinte. Trucuri și accente. Tariful per participant este 220 de lei + TVA. Rezervă un loc chiar acum, trimite un email la marketing (at) mtw (punct) ro. 


Angajamentul angajaților – întrebarea de un milion de euro

0
0

Tot mai des sunt întrebat despre motivația şi angajamentul angajaților, aceasta a fost tema cea mai grea,  provocarea anului 2015. N-am ținut o statistică exactă dar cred că, la trei întȃlniri din cinci, directorii cautau răspunsuri şi programe minune cu care să-i readucă pe colegii lor în starea de „vibrație constructivă”,  „să-i facă” să muncească mai mult şi mai bine şi, dacă se poate, cu zȃmbetul pe buze. „Le-am crescut salariile, facem cursuri, îi ducem în team building, nimic nu merge, sunt blazați, lucrează la minimum şi de-abia aşteaptă să plece acasă, la terminarea programului…” Chiar şi patroni experimentați m-au întrebat „Viorel, ce să fac cu ei?”.

Întrebarea este de un milion de euro, numai că răspunsurile trebuie căutate în altă parte. De cele mai multe ori, nu la angajați este principala problemă, ci în ADN-ul organizației sau în sala consiliului director. Generațiile s-au schimbat, iar tinerii au tot mai multă nevoie de un mediu provocator, proiecte interesante prin care să se dezvolte (rapid) şi, nu în ultimul rȃnd, de un sens, să vadă în ce fel organizația lor contribuie la schimbarea societății, inovează, aduce bunăstare sau, de ce nu, creează istorie.  Liderii seniori şi managerii HR vorbesc tot mai des despre „people engagement”, un fel de apă sfințită care vindecă şi motivează, dar propria companie nu a reuşit să-şi lămurească un scop credibil, motivul pentru care există, în afară de a face o căruță de bani. Pe fond, nu e vorba numai de comunicare, valori prinse în postere afişate pe pereți sau scrise „ca să fie” pe site-ul companiei, ca să atragă candidați la recrutare. Şi nu e vorba despre „Ce să fac cu ei?” ci „Ce să faci cu tine?”.

N-aş vrea să scriu un text socialist despre lăcomia patronilor şi asuprirea angajaților, nu e cazul, ştiu prea bine ce înseamnă să cauți contracte, să plăteşti taxe şi salarii atunci cȃnd stai prost cu banii, cum e să fii lăsat baltă atunci cȃnd ai nevoie. Ce vreau să spun este că, pȃnă la urmă, este vorba de realism şi asumarea unui model de business. Dacă tot ceea ce faci este de natură tranzacțională şi oportunistă (aşa cum spunea un mare manager pe care l-am întȃlnit – « Valorile noastre sunt să fim oportunişti ! »), este despre optimizare şi „De unde facem rost de nişte bani?”, aşteaptă-te că angajații nu vor fi motivați, te vor trata exact cu aceeaşi monedă, „Primesc un salariu, fac ce pot, plec imediat ce mi se termină programul, sunt gata să mă mut la competitor pentru nişte bani în plus.” E un model de lucru, cu plusuri şi minusuri, înțeles ca atare.

Ceea ce nu (mai) merge în lumea asta e să umbli cu dublă măsură.

Citește continuarea articolului la http://viorelapetrei.com/angajamentulangajatilor/   

Program PCM cu Alexandru Bold, trainer certificat

0
0

MTW România lansează, începând cu 2016, programe de training Process Communication Model (PCM) susținute de Alexandru Bold, trainer certificat în această metodologie. Sesiunile de curs vizează îmbunătățirea abilităților de comunicare/influențare, atât în zona de sales, cât și pe latura inter-departamentală, în interiorul organizațiilor. Prin metodologia PCM, participanții vor înțelege cum să identifice rapid și să comunice eficient cu un anumit tip dominant de personalitate, crescând astfel eficiența actului de comunicare.

În plus, aplicațiile practice vizează exersarea modalităților de adaptare a argumentelor pentru a se potrivi cu așteptările celuilalt, a instrumentelor pentru prevenire și rezolvare a conflictelor și a tehnicilor pentru reducerea stresului în comunicare. Printre obiectivele pe care le vizează cursul sunt și obținerea unei puternice motivații individuale (atât în cazul participanților, cât și în rândul celor cu care aceștia vor interacționa în viitor), și loializarea clienților sau a coechipierilor.

Totodată, participanții vor avea posibilitatea de a se auto-profila în cele șase tipare din modelul PCM, astfel încât să se cunoască mai bine și să înțeleagă felul în care tipul lor de personalitate interacționează cu celelalte și ce rol li se potrivește mai bine în cadrul echipei din care fac parte.

Pentru mai multe informatii, scrie un mesaj la marketing (la) mtw (punct) ro.

Professional & Organizational Coaching – Program de pregătire ACSTH

0
0

MTW România lansează, începând cu luna februarie, o nouă ediție a Academiei de Coaching, care conține, în premieră, un modul de coaching organizațional dedicat managerilor de echipă, partenerilor HR,  coach-ilor interni și trainerilor, celor responsabili cu dezvoltarea organizațională. Absolventii acestui program de formare in coaching vor avea instrumentele si atitudinea necesare practicarii meseriei de coach, atat pentru contracte individuale, de tip extern, cat si dintr-o perspectiva interna, pentru cresterea performantei. Modulul nou introdus pune accent pe contribuția coachingului la dezvoltarea organizației şi în implicarea reală a angajaților. Abilitățile şi cunoştințele sunt aplicabile în crearea unui un stil constructiv, concentrat pe motivarea oamenilor, soluții şi rezultate. Trainerul principal al programului este Viorel Apetrei, Mentor Coach ICF, certificat la nivelul MCC, primul coach roman care a primit aceasta recunoastere ICF (11 ianuarie 2016).

Cei care doresc să obțină o certificare International Coach Federation pot primi diploma de tip ACSTH pentru 70 de ore de training, ceea ce îi îndreptățeşte să utilizeze calea de certificare personala ACSTH (fără trimiterea de înregistrări audio), cu îndeplinirea tuturor condițiilor pentru acreditare.

Carly AndersonUnul dintre trainerii colaboratori este Carly Anderson, MCC  din 2004, evaluator internațional ICF (ascultă şi evaluează înregistrările candidaților la certificare). Carly are peste 15 ani de experiență şi mii de ore de practică, pentru clienți din toată lumea. Unul dintre proiectele ei majore este programul de coaching pentru 450 de manageri şi “high potentials” Google.  Mai multe informații sunt disponibile aici: http://www. carlyanderson.com/about

Carly Anderson, MCC, va fi prezentă în a doua jumătate a programului, în sistem video conferință, cu cel puțin o prezentare live, feedback pentru participanții din Romȃnia, demo PCC – MCC şi o sesiune de întrebări utile candidaților, plus observații şi răspunsuri din practica de evaluator ICF. Modelul ei de lucru, pentru incorporarea ideii de parteneriat coach – client este Target Approach.

Cursul este organizat pe durata a trei luni, sub forma unor workshopuri la sală şi activități practice derulate între sesiuni, cu asistența trainerilor. Modulele la care vă puteți înscrie (flexibil, unul sau mai multe) sunt :

  •   Bazele coachingului profesionist – două zile (18-19 februarie 2016)
  •   Abilități avansate de coaching – două zile (pentru inscrierea separata, numai la acest modul, cerință prealabilă: participarea la o formare anterioară, cel puțin 16 ore)
  •   Performance coaching – două zile
  •   Pregătiri şi simulări pentru certificarea ICF – două zile (cerință prealabilă, pentru inscrierea numai la acest modul: participarea la o formare de specialitate, cel puțin 30 de ore)

Rezultate aşteptate:

-          aplicarea abordărilor de coaching în organizație sau cu clienții individuali (interni/externi)

-          influențare pentru implicare

-          analiza şi discutarea unor situații reale

Cui se adresează? Managerilor care vor să adopte stiluri constructive de comunicare şi motivare a angajaților. Managerilor HR, HR Business Partner, trainerilor, consultanților şi responsabililor cu dezvoltarea organizațională. Coach-ilor care îsi doresc o carieră profesionistă, facilitată de obținerea unei recunoaşteri şi certificări ICF (ACC, PCC, MCC).

Programul ca întreg este oferit în parteneriat cu Leader Business Institute. Pentru obținerea unei diplome certificate ICF (70 de ore ACSTH) este necesară participarea la toate workshopurile, precum şi la activitătile de practică programate între întȃlnirile la sală.

Modulul Performance Coaching va fi susținut împreună cu Dan Rădoiu, coach şi trainer specializat în managementul operațional al performanței.

Tariful pentru fiecare modul este de 490 euro + TVA sau 1750 euro + TVA pentru întregul program. Important pentru cei interesati de certificarile ICF!!! Programul include mentoratul de grup. Pentru înscrieri şi informații suplimentare, scrie un email la marketing (la) mtw (punct) ro.

P.S. Daca ai deja inregistrate ore de practica pe care vrei sa le folosesti in procesul de certificare individuala ICF, acesta este cel mai bun moment. Din octombrie 2016, nu vei mai putea folosi orele “client experience” efectuate inainte de inceperea unei instruiri specifice. Trimite un mesaj daca ai nevoie de sprijin pentru intelegerea acronimelor si procedurilor ICF, sa poti face cea mai buna strategie personala.

 

Cross Selling – Curs open la Cluj, 10 martie 2016

0
0

Pentru cine este acest curs practic?

  •        Account manageri
  •        Business Development Manageri
  •        Sales Manageri 
  •        Specialişti de marketing care vor să înțeleagă mai bine şi să contribuie mai eficient la vȃnzări
  •        Angajați din “support”
  •        Alte persoane, interesate de vȃnzările B2B

Ce vor obține participanții?

  •       o  înțelegere mai bună a oportunității si încredere, motivație nouă (de ce, cȃnd, cȃt şi cum)
  •       scenarii practice apropo de momentul deschiderii discuției de upselling/cross selling
  •       o “hartă” aplicabilă cu clienți “de lucru”, în corelație cu serviciul/produsul suplimentar cel mai potrivit
  •       dorința şi mesaje pentru reactivarea unor clienți 

Foto Cross Selling

Principalele puncte ale agendei:

  •      Introducere, motivație, încredere
  •      Care sunt clienții şi contextele cele mai potrivite pentru upselling & cross selling
  •      Produsele potrivite, cu ce valoare?
  •      Plan/harta de acțiune – clienți specifici
  •      Mesaje, comunicări cross selling

Durată: o zi, între orele 9.00 şi 17.00, în cadrul unei grupe de 10 -15 persoane 

Tarif per participant: 175 euro + TVA pentru înscrieri pȃnă pe data de 5 februarie, 195 euro + TVA între 5 şi 25 februarie, 220 euro + TVA  în martie (în limita locurilor disponibile)

Facilitatorul acestui program este Viorel Apetrei, trainer cu o experientă de vȃnzări de peste 20 de ani, coach profesionist acreditat de International Coach Federation la nivelul Master Certified Coach (MCC).  

Pentru mai multe informații şi înscrieri, trimiteți un email la marketing (at) mtw (punct) ro.

 

Te întrebi dacă merită investiția? Ai dreptate, nu e un workshop ieftin. Uite cȃteva “impresii” ale unor participanți la cursurile de vȃnzări MTW:

In timpul unui workshop de vanzari facilitat de Viorel Apetrei, am fost incurajati sa contactam un posibil client real si sa avem o comunicare scurta, relevanta si foarte personalizata. S-a potrivit extrem de bine in contextul discutiilor existente, clientul a facut pasul si in zilele urmatoare am semnat un contract de 40.000 de euro”. Anca Lazarescu, Sales Director XAPT

Draga Viorel, iti multumesc pentru ce m-ai invatat !!! Am ajuns sa vand software cu rata de succes de peste 75%. Multumesc si sarbatori fericite !” Valentin Radu, Director General Hardsoft Point

Imediat după curs am încheiat șase noi contracte, iar alți doi colegi au făcut și ei patru, respectiv două noi implementari”. Constantin Dumitrașcu, Coordonator Pharmec Software (Cabinete medicale)

 

Vrei sa devii coach profesionist, pentru compania ta sau clienti externi?

0
0

Training coaching ICFÎnscrie-te acum, vei avea ocazia să lucrezi cu practicieni experimentați, certificați la cel mai înalt nivel. La final vei primi o diplomă recunoscută internațional. Acesta este singurul program susținut în limba romȃnă de un Master Certified Coach, cu mentorat de grup inclus şi simulări de examen în care trainerul invitat este evaluator International Coach Federation.

Pentru cei care profesează deja în coaching, cursul oferă o structură puternică şi ocazia de a exersa competențele fundamentale, într-un mediu sigur, cu feedback la nivel ACC, PCC sau MCC. Dacă ai deja “jurnalizate” ore de practică pe care vrei să le foloseşti în procesul de certificare individuală ICF, acesta este cel mai bun moment. Din octombrie 2016, nu vei mai putea folosi orele “client experience” efectuate înainte de începerea unei instruiri specifice. Trimite-ne un mesaj pentru sprijin în înțelegerea acronimelor şi procedurilor ICF, să poți face cea mai buna strategie personală.

Acum începi această meserie, pentru echipa ta sau clienți externi? Vei descoperi ce înseamnă coachingul, care sunt diferențele față de alte abordări de dezvoltare, modele de succes şi atitudinea necesară. Te vei cunoaşte mai bine şi vei caştiga încredere. Mai multe informații sunt disponibile aici .

 

Coaching – O curiozitate, fiță sau necesitate?

0
0

Ai tot auzit, dar nu ştii dacă ți se potriveşte? Participă la acest webinar gratuit, susținut live de Viorel Apetrei, Master Certified Coach (International Coach Federation).

12 aprilie, 15.00 – 16.00

O oră de discuții, întrebări şi răspunsuri, pentru a înțelege ce înseamnă “coaching profesionist” şi cum se diferențiază de şarlatanie sau promisiuni ce nu pot fi onorate. Am primit deja primele întrebări, cu care vom începe acest webinar:

• Ce este coachingul şi cum îmi pot îmbunătăți viata sau rezultatele/performanța?
• Cum decurge o sesiune de coaching?
• La ce rezultate te poți aştepta prin coaching de business?
• Ce înseamna un coach “certificat”?
• “Ne întȃlnim, coachul îmi pune întrebări şi pentru asta trebuie să-l plătesc?”

Coach TL

Este coachingul o metodă potrivită ție sau companiei tale? Înregistrează-te acum, printr-un email trimis la marketing (at) mtw (punct) ro. Dacă eşti printre primii 30 de participanți înscrişi, ai locul rezervat, vei primi confirmarea în cel mult 24 de ore, cu mai multe informații organizatorice.  Continuam discutia si pe Facebook, evenimentul poate fi gasit aici: https://www.facebook.com/events/1675375422711843/

Pentru a participa, ai nevoie de un laptop sau smartphone cu conexiune la Internet.

Noua academie de coaching începe pe 6 octombrie 2016

0
0

E timpul să lansăm ediția a IV-a, au început înscrierile pentru această nouă serie (octombrie – decembrie 2016). Programul este cu certificare International Coach Federation, 70 de ore ACSTH. Foarte pe scurt, ce înseamnă această certificare ICF? Ȋn primul rând, o curriculă de calitate, aliniată la competențele esențiale de coaching. Pentru cursanți, mai înseamnă ceva, extrem de important. Procedura de aplicare pentru obținerea unei certificări individuale este simplificată; de exemplu, pentru statutul de “ACC”nu trebuie să trimiți la ICF înregistrare audio pentru evaluare, această responsabilitate este delegată trainerilor şcolii.

Sunt deja mai multe programe active în România, unele chiar bune, iată punctele noastre tari şi ce ne diferențiază:

 ·         Programul este la nivelul si cu acreditarea International Coach Federation, pentru un proces mai simplu de certificare individuală, fără să fie nevoie de înregistrări (în engleză) sau explicarea detaliată a programului urmat. Diploma ACSTH este suficientă pentru această parte, administrativă.

·         Susținut în limba română, de un Master Certified Coach (Viorel Apetrei, MCC). Viorel este coach activ, cu zeci de ore la client, în fiecare lună. Veți avea ocazia să-l vedeți “în acțiune” şi să schimbați impresii despre cum este să fii coach real, într-o lume agitată şi plină de distrageri, obiective sau subiective.

·         Pentru ediția a treia (grupa curentă, în curs de absolvire) am reuşit să le punem la dispoziție participanților cel puțin câte un client real (nu numai colegii de curs sau subordonați, din companie), cu care să exerseze şi să se dezvolte; vom încerca să asigurăm câte un client şi pentru viitoarea grupă.

·         Tot programul le este folositor şi celor care sunt manageri, nu (viitori) coachi profesionişti. Abilitătile sunt esențiale pentru un lider actual. Tocmai pentru a accentua această latură de pregătire, cel puțin o zi de training este dedicată coachingului managerial şi abilităților de coaching cu propria echipă.

·         Avem un tarif rezonabil, în comparatie cu valoarea primită şi celelalte cursuri certificate ICF; 1950 euro + TVA per participant, sau 1800 euro + TVA pentru confirmările şi plățile făcute până la finalul lunii iunie. Există şi posibilitatea plății înainte de fiecare modul, 530 euro + TVA.

Cum este la curs? Ideile, competențele şi conceptele sunt prezentate de trainerul coach, apoi discutate în grup, pentru o mai bună înțelegere, în contextul situațiilor şi experiențelor proprii. Practică multă, între participanți şi debrief. Ȋntre module, este esențial ca fiecare să exerseze cât mai mult, cu colegii de curs sau cu orice client este disponibil. Practica aduce încredere şi scoate la iveală întrebările care necesită un răspuns în timpul modulului următor. Ȋntâlnirea finală este dedicată mentoratului de grup (cerut de ICF pentru certificarea individuală), precum şi pregătirii examenului teoretic.

Iată câteva exemple de impresii împărtăşite de cursanții primei serii din 2016:

›  “Coaching-ul, ca metoda de dezvoltare a oamenilor, ma preocupa de ceva vreme. Intelegeam ca training-ul singur nu transforma oamenii. Simteam ca e nevoie sa fie completat cu ceva. Cautand acel “ceva” am primit informatia ca scoala de coaching MTW lanseaza o noua serie de formare, am fost imediat atrasa si m-am inscris. O calatorie la finalul careia, atat coach-ul cat si “clientul” (adult sau copil) se dezvolta si se transforma intr-o alta “versiune” a lor. O “versiune” mai increzatoare, mai curajoasa si care stie sa-si alinieze obiectivele de business cu valorile si principiile personale. Nevenca Doca, Director Executiv HR Banca Transilvania

›  “Zi de zi suntem pusi in tot felul de situatii placute sau neplacute care au rolul de a ne face sa evoluam. Cautam de multe ori solutii atat in viata personala cat si in cea profesionala, cautam echilibrul, cautam sa simtim ca locul in care suntem este al nostru si ca ne defineste. Suntem de fapt in cautarea eului personal si al menirii lui. Ce este minunat si ce m-a invatat aceasta scoala este ca purtam cu noi in noi zi de zi toate resursele de care avem nevoie. Ca elev inveti sa te descoperi, sa te apreciezi si sa ai o curiozitate inocenta si apreciativa in privinta celor de langa tine. Ce inveti in aceasta scoala poti aplica oriunde in orice minut. Daca ma gandesc la business, coachingul inseamna valorificarea diversitatii si creativitatii pe care o aduce cu sine orice angajat.  Partea interesanta este ca toate acestea sunt scoase la lumina intr-un mod constructiv cu un nivel foarte ridicat de acceptanta”. Emilia Leonte, Director Retea Nationala AEGON

› ”Fiecare modul este o experienta practica a ceea ce inseamna sa fii coach. Am avut oportunitatea sa vad coachingul practicat la nivel de MCC  si ii multumesc lui Viorel pentru aceasta experienta. A fost un proces de descoperire, nu de invatare, prin provocarea de a parasi limita zonei de comfort personal si de a face un pas important pe calea dezvoltarii personale. A fi manager inseamna a fi coach: a-i ajuta pe oameni sa scoata tot ce e mai bun din ei, sa genereze rezultatele pe care le asteapta si sa se dezvolte professional si personal.“ Claudia Ulici, HR Director LikeIt Solution

“M-a bucurat, m-a provocat si mi-a folosit foarte mult cele aflate in cadrul scolii de coaching conduse de Viorel. Am vazut atat beneficii in plan personal, dar si foarte multe imbunatatiri in plan profesional. Am primit o ocazie minunata de a ma reconecta cu mine insami si de a imi clarifica ceea ce imi doresc si ce ma pasioneaza cu adevarat.

In plan profesional, organizatia din care fac parte este intr-o perioada foarte interesanta cu multe schimbari si cu proiecte foarte provocatoare si ambitioase. Coachingul mi-a oferit  uneltele necesare pentru a sprijini cu curaj business-ul, de a renunta la ce nu este important si relevant pentru rezultat , de a ma concentra pe prezent si de a privi cu incredere in viitor ca atat eu cat si colegii mei suntem echipati cu tot ceea ce este nevoie pentru a reusi.” Oana Truca, HR Business Partner SKANSKA

Vrei să vorbim mai multe despre înscrierea în program? Trimite-ne un mesaj la marketing (at) mtw (punct) ro, sau contactează-l direct pe Viorel Apetrei, MCC, mentor coach în program.


Stagiu de pregătire şi lansare în coaching Imaginator 2016, cu Viorel Apetrei, MCC

0
0

Cred că este o premieră, nimeni nu a mai făcut în România un program sub forma unui stagiu atât de practic de pregătire, o accelerare intensivă, profesională şi antreprenorială. Foarte des sunt invitat „la o cafea” de coachi la început de drum, absolvenți recenți ai unor şcoli de coaching sau corporatişti care nu-şi iau inima în dinți să caute şi să servească aşa cum pot clienți reali, şi întrebat despre ce ar trebui să facă pentru a se lansa, pentru a-si face un loc în piață.

Am trecut prin aceleaşi întrebări şi dileme, ştiu cum este să te simți blocat deşi ai vrea să începi altceva, să stai pe loc atunci când țipă ceva în tine că ai vrea să alergi şi ştii că poți mai mult. „Dar cum să capăt experiență cu clienții şi mai multă încredere atunci când aceştia îşi doresc pe cineva care deja are o mare experiență?” – îmi spunea recent un  coach la început de drum.

Lansăm acum programul de stagiatură IMAGINATOR, pentru cei care vor să facă pasul următor, oameni dedicați propriei dezvoltări, gata să facă eforturi, să experimenteze, să greşească şi să învețe. Va fi foarte intens, este nevoie de deschidere şi timp alocat participării, o jumătate de zi, sâmbăta, la fiecare două săptămâni. Teme, experimente, acțiuni şi provocări între întâlnirile de grup.

Cum arată un viitor „stagiar”? Neapărat să fi absolvit sau să se afle în etapa finală a unei şcoli de coaching. Deşi vom oferi sprijin şi îndrumare pentru creşterea abilităților profesionale (la nivel PCC sau MCC), acest program nu este pentru învățarea noțiunilor de bază. Să îsi dorească să reuşească şi să fie dispus/ă la un angajament major, lucru consecvent în direcția dorită. Să poată contribui cu energia şi exemplul său (de dedicare, imaginație, atitudine etc) la creşterea tuturor din grup. Trimite-ne un mesaj pentru a programa o discuție telefonică şi a discuta despre motivația de a face parte din acest stagiu practic.

Ce vei primi în timpul stagiului?O structură pentru îmbunătățirea practicii profesionale, exerciții practice de coaching şi câştigarea unor clienți, pe cele mai întâlnite scenarii, cele din piață. Vei lucru la viziunea ta, planul de acțiunile, modul de gândire şi obiceiuri folositoare. Vei primi provocări care să te scoată din zona de confort, care să-ți arate că se poate. Peer coaching (pot fi numărate ca ore plătite, în logbook-ul personal), supervizare profesională coordonată de un MCC, şi, în limita disponibilităților din această toamnă, posibilitatea de a lucra cu clienți reali (pro bono). Dacă îți doreşti acest lucru, voi merge alături de tine la o întâlnire reală de afaceri, urmată de debrief şi recomandări individuale. Contra unei taxe suplimentare preferențiale, poți participa la toate evenimentele de coaching MTW (inclusiv şcoala ACSTH) care vor fi programate pe perioada stagiului. Vei primi şi o diplomă de participare la un program de mentorat (orele de grup), care poate fi folosită pentru certificările individuale ICF.

Pentru cei care vor să facă parte din rețeaua profesională IMAGINATOR şi îndeplinesc criteriile de parteneriat*, vom continua colaborarea, pentru a primi angajamente de coaching plătite.

Când începem, cât durează? Prima etapă va începe pe 24 septembrie şi se va termina pe 10 decembrie. Etapa a doua (opțional) este programată în perioada ianuarie – martie 2017.

Cât costă? Tariful per stagiar diferă în funcție de sistemul ales. Pentru participarea în grupul cu întâlniri la sală, în Bucureşti (sesiunile de sâmbătă dimineața) – 950 euro + TVA. Preferi varianta online, pentru că nu locuieşti în Bucureşti? OK, vino la prima întâlnire față în față, să ne cunoaştem cu toții, apoi ne mutăm în online, întâlniri Skype (sâmbătă după-amiază). Tariful online este 750 euro + TVA.

Pentru această toamnă sunt disponibile opt locuri la salăşi zece pentru varianta online. Aşteptăm programarea unui interviu cu cei interesați, email marketing (at) mtw (punct) ro.

About IMAGINATOR – COACHING ACADEMY

0
0

VISION & GOAL

The program has the objective to share with students not only a package of information, but also the proper attitude of coaching. It could be seen also like a journey, both for participants and instructor, based on the fundamental concepts of coaching, but mostly on the right beliefs and values for helping and support the clients’ fundamental interests.

PARTICIPANTS

The program (90 hours) runs over a period of three months and is designed to build the foundation for coaches, either professional coaches, either internal coaches, based on ICF framework and competencies. It could also be seen like a personal journey, students learn how to coach based on real life situations, they traverse from very beginner to competent coach, able to apply for and obtain ICF credentials.

PHILOSOPHY

The program is very comprehensive for the students, including lecturing in the class, role playing, peer coaching, reading, class discussions and debriefs, introspection and feedback, writing a final paper and also mentoring and supervision preparing the credentialing exams. During the 90 hours required, the program trains in the spirit of ICF, including in the curricula the Definition of Coaching, Code of Ethics and all 11 ICF Core Competencies.

LEARNING GOALS

During the training days, students are asked to participate into interactive lecturing sessions, to act as a coach, client and observer, at least for 15 times each, and to demonstrate coaching skills in front of the group. For t least two sessions they will receive written feedback, based on a special Observation Sheet.

APPROACH

Synchronous Interactions: 56 training hours, plus 20 hours of mentoring and feedback, (real time interactions, face to face or online). These activities mean direct instruction, real-time discussions, feedback of practice coaching sessions, mentoring, observations, clarifications, group debates. Total: 76 hours, 84.4% of training.

Asynchronous Interactions: Peer Coaching, Journaling Peer Coaching Sessions, research, elaborate and writing an essay about the student’s role in the coaching community & world. The validating method is cross checking with peer coaches/ matching their coaching journals. For the written papers – sending/reading the essay and giving personalized feedback. Total: 14 hours, 15.4% of training.

INSTRUCTOR: Viorel Apetrei, MCC

TRAINING PROCESS

Here is a detailed split of program hours, for training and practice in the class, online or individual study.

Activity Type Number of hours
Training Synchronous 56
Mentoring, feedback Synchronous 20
Peer coaching Asynchronous 4
Essay work Asynchronous 10
TOTAL 90

AGENDA

Please find bellow the agenda and the format of the program.

Module 1: – Course 1

This is the introductory module of the program. Delegates will be familiarized with the definition of coaching and the main differentiators between coaching approach and other disciplines. Via class presentation, interactions and demonstrations, they will know what is coaching and what is not, which are the ethical and professional standards and how to establish a solid coaching agreement. Peer coaching & practice between class trainings (Skype meetings, validated by trainer’s presence and individual logbook).

I.1. Clarifying the Roles – coach-trainer-consultant [manager]

I.2. Applicability and Impact of Coaching

I.3. The Model of ICF competencies

I.4. 1st Competency – ICF Definition of Coaching

I.5. 2nd Competency – Meeting Ethical Guidelines and Professional Standards; Coaching Alignment to the Business Strategy

I.6. 3rd Competency – Establishing the Coaching Agreement – Goal and Work together Style

Peer coaching & Practice between class trainings (Skype meetings, validated by trainer’s presence and individual logbook).

Module 2: – Course 2

This module is consolidating the power of coaching by using the most important part of being a coach: the presence. Active listening and powerful questioning are building up on the theory and practical examples, while the direct communication makes the difference between one “mechanical” session and one human conversation focused on client’s objectives. Students are working in small groups, coach-client-observer, using various tools and methods for having an authentic connection. Peer coaching & Practice between class trainings (Skype meetings, validated by trainer’s presence and individual logbook).

II.7. 4th Competency – Coaching Presence – the most important professional coaching ability

II.8. 5th Competency – Active Listening – Authentic and Complete Listening

II.9. 6th Competency – Powerful Questioning – Proper Questions, Power Questions

II.10. 7th Competency – Direct Communication – Building a Relationship of Trust

Module 3 – Course 3

Based on initial agreement and the presence, it’s time to create more awareness, allowing the client to understand who he/she is, why the action and changes are needed and how to advance in both personal and professional journey. This module also includes presentations, examples and a group debate on team coaching, how the core competencies can be applied in the team’s context. Peer coaching & Practice between class trainings (Skype meetings, validated by trainer’s presence and individual logbook).

III.11. 8th Competency – Creating Awareness – Work with blockages, values and beliefs

III.12. 9th Competency – Designing Actions

III.13. Different forms of coaching (one-to-one, group, team, organizational)

III.14. 10th Competency – Planning and Goal Setting (understanding, setting realistic objectives)

III.15. 11th Competency – Managing Progress and Accountability

III.16. The Lifestyle of a Coach

Peer coaching & Practice between class trainings (Skype meetings, validated by trainer’s presence and individual logbook).

Module 4 – Course 4: Preparing and evaluation for exam/certificate – Mentoring Days

This is the final module of the course. Coaches are ready to have constantly good coaching sessions, it’s time to demonstrate the complete understanding of competencies, to listen and to be present, to support the client to grow as a human. All the participants will have to have observed coaching sessions, receiving feedback from the client, other colleagues and lead instructor. At the end, the graduates will present their personal essay on what they bring in the world of coaching.

o          Recap all 11 ICF Competencies, Presenting the Essay themes, discussions & feedback

o          Formal written feedback for Coaching Sessions from instructor (following all 11 ICF Competencies  and Core Competencies Comparison Table)

Practicum – Peer Coaching 4 sessions peer coaching.

Essay – elaborate on the theme: „My Role in the World of Coaching” (min. 1500 words) – journaling, research and writing) and Practicum – Peer Coaching 4 sessions peer coaching.

Modul 1: 27-28 oct.

Modul 2: 10-11 nov
Modul 3: 29-30 nov.

Modul 4: 19-20 dec.

LANGUAGE: Romanian

FEES: 1950 euro per participant.





Latest Images